Fotbalový tým VŠTE – Michal Mácha

Bc. Michal Mácha (24 let) Obránce (konkrétně střední obránce), bývalý člen druholigového týmu, starty v ČFL a mládežnických reprezentacích. Studuje magisterský program (Podniková ekonomika), bakalářské studium absolvoval v programu Ekonomika a Management, obor Ekonomika podniku se specializací na marketing. Pokud by to šlo, rád by se věnoval právě marketingu. Další zájmy a koníčky: veškeré sporty, filmy, přátelé, rodina.

Kdy jste začal s fotbalem a proč jste si vybral právě ten? Měl jste odjakživa blízko ke sportu?

S fotbalem jsem začínal ve třech letech ve školce, kdy školka nabízela různé kroužky a mezi nimi byl právě i fotbal. Odmala jsem kombinoval více sportů, převládal ale fotbal, který hrál můj otec a děda byl fotbalový trenér a funkcionář, společně s atletikou, kterou dělala moje mamka. K těmto dvěma sportům jsem měl tedy nejblíže.

Chcete se sportu věnovat profesionálně? Dá se tím uživit?

Být profesionálním fotbalistou byl a určitě i stále je snem nejednoho malého kluka, byl i mým. Mně se dokonce dařilo si tento sen do určité chvíle plnit a pár let jsem jím byl, bohužel život profesionálního sportovce je velice vrtkavý a proměnlivý a je spousta faktorů, které kariéru ve sportu mohou ovlivnit. V mém případě to bylo vážné zranění kolene a následné několikanásobné operace. Abych odpověděl na druhou otázku, tak určitě ano, sportem se jistě uživit dá, záleží však na finančních možnostech a populárnosti daného sportu, konkrétně fotbalem se dá v českých poměrech dobře živit na úrovni první a většiny týmů ve druhé lize. V nižších poloprofesionálních soutěžích se jedná spíše o velmi dobré přivýdělky.

Hrajete za táborský B tým jako kapitán. To je velký úspěch. Jak jste se k tomu dostal?

K pozici kapitána jsem přišel jako slepý k houslím, kdy jsem zpočátku chodil hrát za B tým z pozice hráče A týmu, v této době za B tým hráli skoro všichni starší hráči, než jsem byl já, ale po určitých problémech se B tým skoro rozpadl a skládal se dá se říct úplně nový tým. Jelikož jsem v té době už byl jedním z nejstarších členů, tak kapitánská páska připadla na mě, ale jelikož už tuto pozici zastávám nějaký čas, tak jsem si na ni zvykl a snažím se být dobrým vzorem ostatním mladším spoluhráčům.

Je náročné skloubit školu, fotbalovou kariéru, a ještě hraní za školní tým?

Těžké odpovědět. Záleží hodně, na jaké úrovni hrajete a na jaké narazíte lidi. Určitě se tyto aktivity skloubit dají, ale pokud vám lidé vyjdou do určité míry vstříc, je to mnohem snazší. Já jsem se setkal s velmi dobrým přístupem naší školy, takže si nemohu stěžovat. Situace se školním fotbalovým týmem je opět bezproblémová. Škola nám vychází vstříc a absence nám je vždy omluvena, i když zatím tým nefunguje na pravidelnější bázi.

Jak byste sebe popsal jako člena týmu a sportovce? 

Doufám, že mi dají spoluhráči za pravdu, když o sobě řeknu, že jsem bezproblémovým členem kabiny a se všemi vycházím dobře, ačkoliv vždy řeknu, co si myslím. Jsem pro každou srandu, která je pro fungování v kolektivu dle mého názoru velmi důležitá. Takže ode mě můžou spoluhráči čekat různé žertíky, které jsou ale naštěstí vždy brány dobře. Jako každý sportovec těžko koušu prohry, ale spíše se z nich snažím poučit.

Napadá vás, jak ještě by škola mohla podporovat sportovce?

Tak dle mého názoru škola podporuje sportovce dobře. Co mě teď tak napadá, kdyby studenti (sportovci) měli díky partnerství školy a určité sportovní organizace nebo dodavatele sportovního vybavení například slevy na vstupy do posiloven, na vstupy na různá jiná sportoviště nebo možnost si zakoupit například sportovní vybavení za zvýhodněnou cenu. Tato partnerství by byla jistě prospěšná. Nejsem si jistý, zda už nějaká taková spolupráce existuje, ale myslím, že by ji studenti, kteří mají rádi sport, uvítali.

Jak se vidíte za pár let z pohledu studia a práce?

Z pohledu studia bych chtěl mít za pár let už určitě dostudováno. Co se týče práce, tak je to složité. Nikdy nevíte, kam vás život zavane, ale určitě bych chtěl mít práci, která mě bude bavit a naplňovat. Pokud by se má budoucí pracovní náplň pohybovala kolem marketingu, pravděpodobně bych byl spokojený.

Co máte na vašem týmu nejradši?

Určitě je to dobrá parta. Já jsem vždy měl štěstí na kvalitní kolektiv, ve kterém společně trávíte čas, slavíte, smutníte, prostě nikdy na nic nejste sám. Každý člen je určitá osobnost a přináší do kolektivu jinou věc, takže se v takové partě nikdy nenudíte.

Co byste vzkázal budoucím studentům a zájemcům o hraní fotbalu na škole?

Určitě bych vstup do univerzitního týmu doporučil, je to možnost, jak poznat nové lidi z různých programů, oborů, či ročníků. Dále je to varianta tréninků navíc pro fotbalisty, kteří hrají za týmy mimo Jihočeský kraj nebo jejich týmy netrénují tak často.

Kdo je váš fotbalový idol? Sledujete sportovní zápasy a výsledky?

Žádný fotbalový idol už nemám, je spousta kvalitních hráčů z jejichž hry se snažím přiučit, ale když jsem byl menší, tak pokud si dobře pamatuji, byly mými idoly Ronaldinho a Beckham. Co se týče sportovních zápasů a výsledků, tak je samozřejmě sleduji. Pokud mi to čas dovolí, tak se snažím jezdit dívat na zápasy svých kamarádů a známých, ale rád se podívám i na zápasy v televizi nebo na internetu. Pokud čas není, tak výsledky sleduji zpětně.