Stanislav Veselý - Mighty Eagles

Myslím, že jako první bych se měl představit. Jmenuji se Stanislav Veselý, je mi 22 let a studuji 2. ročník podnikové ekonomiky na VŠTE v ČB. Mighty Eagles je spolek založený pod záštitou studentské unie na VŠTE, který se zabývá hlavně kompetitivními e-game tituly, jakými jsou třeba League of Legends (LoL), Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) a další, ve kterých naši hráči reprezentují školu. Spolek pořádá turnaje v těchto hrách, kterých se účastní jak studenti naší školy, tak se může zapojit i veřejnost. Tyto turnaje jsou vysílány živě i s komentářem.

Jak jste se k e-game dostal?

Před několika lety mě můj kamarád naverboval do hraní hry LoL, které jsem následně propadl a pouhé hraní pro zábavu mi nestačilo. Postupně jsem objevoval svět e-gamingu i na vyšší úrovni, než je zábava. Přesněji to začalo na mé předchozí škole, kde jsem byl jeden ze zákládajících členů jejich reprezentačního týmu. Dále jsem začal být fanoušek profesionálů v tomto odvětví a momentálně sleduji ligy, jako je třeba LEC (Evropská liga pro LoL) a světový šampionát.

Chtěl byste hrát profesionálně?

Rozhodně, vlastně to byl důvod, proč jsem se tomu začal věnovat více. Avšak časové možnosti a nedostatečné schopnosti mi to nedovolují.

Máte ještě nějaké další zájmy, třeba nějaký sport?

Hraji aktivně fotbal za Sokol Stachy a dříve jsem hrával za Šumavan Vimperk. Mimo sporty patří mezi mé záliby ještě hardware počítačů a potápění.

Kolik času denně hraním strávíte?

Dříve to bývávalo klidně 5-6 hodin denně, momentálně se ale věnuji spíše organizaci spolku, výzkumné práci pro školu a studiu. Proto je na hraní momentálně méně času a jedná se cca o 1-3 hodiny.

Zvládáte to skloubit se školou?

Jak je z předchozí otázky vidět, téma já a hraní poslední dobu trochu pokulhává. Důvodem však překvapivě není čistě studium. Musím říct, že pokud bych kombinoval pouze studium a hraní, tak s tím není nejmenší problém. Avšak s pomocnou vědeckou sílou (PVS) a vedením spolku Mighty Eagles mi přišlo spoustu povinností a zvlášť začátky založení spolku byly hektické. Momentálně už jsme ale rozjetí a s velkou podporou školy věřím, že naši členové a hráči by neměli mít sebemenší problém se skloubením jejich koníčku a studia.

Hrajete v týmech, nebo i individuálně?

Zvládáme obojí. Máme vytvořené týmy pro sekci LoL a CS:GO, které nás reprezentují v momentálně probíhajících turnajích ELVŠ a ESA. Individuálně hrajeme COD: Warzone a FIFA. Plánujeme i tyto hry rozjet na kompetitivní úrovni. 

Máte společné tréninky? Jak vlastně probíhá takový e-game trénink?

Ano máme, naši reprezentanti aktivně trénují cca 1-2 večery v týdnu. Například u LoL si zahrajeme pár zápasů a následně probíhá rozbor, který zatím dělá Jaromír Tomšovic a já. Tento rozbor zápasů pak klukům prezentujeme a snažíme se vychytat všechny chyby našeho hraní.

Máte na škole zázemí?

Vzhledem k tomu, že jsme čerstvě založení, zatím jsme nestihli domluvit a připravit se školou počítačové zázemí, a proto hrajeme z domova. Toto plánujeme v blízké době vyřešit. Jako zázemí zatím pro naše členské schůze máme studentský klub C, který se nachází přímo v areálu školy a poskytuje nám velkou podporu, stejně jako studentská unie.

Co byste vzkázal budoucím studentům, kteří mají zájem o e-game?

Vzkázal bych, aby se neváhali k nám přidat, protože i kdyby netoužili po budoucnosti profesionálního hráče, získají u nás spoustu osobnostního růstu, zkušeností s organizací, možnost živých výstupů a reprezentace školy, která se vždy v rámci studia vyplatí. A co je hlavní, získají spoustu přátel, skvělých zážitků a zábavy.

Mohla by váš tým škola podporovat ještě nějak jinak?

Jsme čerstvě založení, ale už teď nás škola výborně podporuje ohledně časových možností a také finančně. Do budoucna bychom chtěli domluvit možnost e-gamingové místnosti a vytvoření triček a dresů pro náš spolek.

Je pro vás hraní ještě zábava, nebo už spíš sport?

Troufám si říct, že je to obojí. Naši hráči by tyto hry hráli tak či tak ve svém volném čase, my jsme jim dali možnost se svému koníčku věnovat kompetitivně a reprezentativně, a tak tomu dát nový rozměr. Lidé, kteří berou e-sport už jako profesi, jsou na jiné úrovni, která by vyžadovala individuální přístup ke studiu, anebo se věnovat hraní jako fulltime job.

Jaká je vaše oblíbená hra a proč?

Mou nejoblíbenější hrou je jednoznačně League of Legends, které jsem se už od začátku hraní věnoval nejvíc a svými možnostmi mě strhla k sobě. Nejedná se totiž již jen o počítačovou hru, jedná se i o styl života, který zahrnuje obrovskou komunitu celého světa, hromadné srazy, seriály, krátké filmy, možnost cosplayů a spoustu dalšího. Hraní není to jediné, co hra LoL nabízí.

Plánujete nějaké turnaje?

Rozhodně ano, již teď řešíme další turnaj v League of Legends, jehož organizaci nám sice ztížila distanční výuka, ale turnaj i tak proběhne. Můžete se tedy těšit. Těšit se budete moct i na turnaje z ostatních her, protože je v plánu turnaj i v CS:GO a dále ve spolupráci se studentským klubem C i FIFA turnaj.

Nemá e-game negativní důsledky třeba pro zrak? Jak dlouho denně jste schopný hrát?

Stejně, jako vše ostatní má své klady i zápory, tak e-sport není výjimkou. Dnešní doba je hlavně o zatížení našich očí při koukání do mobilů, televizí, monitorů a dalších podobných přístrojů. Takže další zatížení aktivním hraním v e-sportu je třeba vyvažovat zdravým životním stylem a odpočinkem. Mezi další negativní důsledky patří, při nedostatečné zdravotní hygieně, bolesti zad. Ty však lze napravit pravidelným i krátkým cvičením. Obecně je myslím doporučeno hrát 2-3 hodiny denně s krátkými přestávkami, pokud byste nechtěli cvičit. V rámci kompetitivnosti je ale tato herní doba krátká, a tak je třeba se své zdravotní hygieně i věnovat.