Sungat Khairzhan

Jedenadvacetiletý Sungat Khairzhan je z Kazachstánu, v Českých Budějovicích studuje prvním rokem na Vysoké škole technické a ekonomické a také zápasí za Gladiators Gym České Budějovice. Začal sportovat ve 13 letech a do 18 let měl za sebou různé soutěže v různých bojových sportech. Podařilo se mu stát Mistrem Kazachstánu v grapplingu (2015), Jiu-Jitsu (2016), rukopačnem boji (2015, 2017) a Combat Sambo (2017). Po stěhování se vrátil ke sportu v září 2020, kdy začal zápasit za Gladiators Gym. V roce 2021 vyhrál na Open Afrika MMA.

Povězte nám něco o svém dětství v Kazachstánu…

Měl jsem docela obyčejné dětství v Kazachstánu. Neměl jsem žádný problém z pohledu financí ani ze strany podporování od rodičů. Táta pracoval jako řezník, maminka pracovala ve stejné sféře. Od dětství jsem měl vášeň k bojovým uměním. Od prvního tréninku jsem se rozhodl, že se budu zabývat sportem. Maminka byla proti, bála se, že se nějak zraním a něco si zlomím, ale teď už si zvykla a morálně mě podporuje. Ve škole jsem měl docela dobré známky, neměl jsem problém ve studiu.

Proč jste se po lyceu v Kazachstánu rozhodl jít studovat do České republiky?

Protože ve Česku je víc možností než v Kazachstánu. Je tady bezplatné studium. Česko se nachází v centru Evropy, dá se cestovat po celé Evropě. Líbí se mi taky mentalita Čechů, přijde mi podobná s naší mentalitou.

Znají lidé v Kazachstánu Českou republiku? Většina světa nás nezná…

Ano, určitě. Já si myslím, že každý Kazach zná základní informace o Česku. Že se nachází v centru Evropy, patří k Evropské Unii a čeština je ve slovanské skupině jazyků.

Jaký byl první rok v České republice?

První rok jsem studoval kurzy českého jazyka v Brně. Na začátku to bylo trošku těžké. Jiný stát, jiné prostředí, neměl jsem tady rodiče a svoje kamarády. Ale to byl jenom první měsíc. Pak jsem si zvyknul. A už po půl roce jsem nechtěl bydlet v jiném státu než v České republice.

Jak vám šlo studium češtiny a jak se vám líbilo Brno?

Jako studium to nebylo těžké. Čeština mi docela šla, protože má podobnou strukturu jako ruština. V Brně se mi líbilo, ale Budějovice mi přirostly k srdci.

Proč jste začal dělat MMA?

Protože MMA má v sobě všechny bojové aspekty. A je to fakt krásný sport. Hodně lidí si myslí, že je to jenom rvačka, ale já to beru jako šachy a umění ovládat své tělo.

Jak často a kde trénujete?

V týdnu mám 9 až 11 tréninků. Trénuji v Gladiators Gym České Budějovice pod trenérem Michalem Novákem.

Živí vás to?

Zatím ne, ale doufám, že v budoucnosti bude. Pokud bude možnost, určitě bych se chtěl věnovat sportu profesionálně. Ale i teď věnuji sportu nejvíc svého času.

 

Jak vám škola pomáhá kombinovat sport a studium?

Škola mi nabídla možnost se přihlásit do individuálního studijního plánu. Přihlásila mě do programu Victoria. A když jsem přijel po výhře v Africe, dostal jsem ze stipendia částku 20 000 Kč. Za všechno bych chtěl ještě jednou poděkovat VŠTE.

Co se vám líbí/nelíbí na České republice, Českých Budějovicích?

Líbí se mi všechno. České Budějovice mám rád, tady mám hodně kamarádů. Není to velké město a je tady klid.

Co vám tady chybí? Třeba jídlo?

Chybí mi samozřejmě rodina. Někdy se mi stýská po domovu a národním jídlu.

Máte nějaké další zájmy a aktivity?

Kromě sportu rád koukám na filmy, rád lyžuju a chodím do bazénu.

Znáte nějaké české sportovce?

Znám Lukáše Krpálka a Jiřího Procházku. 

Kdo je vaším sportovním vzorem?

Mým sportovním vzorem je Dustin Poirier (mistr kombinovaných bojových umění – pozn.).