MARTIN VOLTR – CYKLISTIKA​

Na VŠTE studuje bakalářský program Podniková ekonomika a zároveň je vrcholovým cyklistou. Od roku 2020 soutěží v mužských kategoriích a za 2 sezóny stihl zajet několik skvělých výsledků na Mistrovství ČR a dalších závodech, vezl dres vedoucího závodníka na Českém poháru. ​

Odkud jste?

Bydlím v Dobříši, kousek od Příbrami, do Českých Budějovic to mám hodinku.

Líbí se vám v Českých Budějovicích?

Zatím jsem tam mockrát nebyl. Když jsem byl na zápisu, prošel jsem se po městě, to se mi líbilo. Já mám individuální studijní plán, takže dojíždím, když je potřeba. Když není, tak zůstávám doma. Jsem rád, že mi škola vyšla vstříc.

Takže jste si studentský život zatím neužil.

Snažím se, ale jak jsme měli školu měsíc online, tak zrovna v tom období jsem toho měl nejvíc, a tak mi pomohlo, že jsem to mohl dělat z domova. Teď se připravuju na zkouškové období.

Nevadí vám učit se doma?

Vůbec. Jsem rád, že mi to takhle umožnili.

Jaká je vaše sportovní disciplína?

Já dělám silniční a dráhovou cyklistiku. Silniční je venku a dráhová se jezdí uvnitř na cyklistickém velodromu, je to speciální dráha. Má 250 metrů, dá se tam jezdit i přes zimu, nebo pak jsou venkovní velodromy.

Kam to máte nejblíž?

Jediný krytý velodrom je v Praze a pak je nějakých 5 venkovních velodromů po republice. Takže jezdím do Prahy. Ale jen přes zimu, v létě tam nejezdíme vůbec.

Proč jste si vybral cyklistiku?

Já jsem jako malý dělal hokej, vlastně ještě s florbalem, ale táta má cyklistický obchod, takže mě k tomu vedl. 

Je to hodně náročný sport? 

Já bych řekl, že je to časově jeden z nejnáročnějších sportů. Jezdí se 5-6 hodin denně a se školou to skloubit je docela náročné.

Jezdíte opravdu každý den?

3 dny se trénuje, pak máme den odpočinku. A pak zase další 3 dny.

Máte čas ještě na jiné koníčky?

Kdo chce, tak si vždycky ten čas najde. Takže když potřebuju, tak to jde. Není to zas tak náročné. Já si přivstanu, takže mám odpoledne nebo večer volný. I čas na kamarády si najdu. Vždycky hodinku po snídani jezdím. V létě vyjíždím fakt brzo ráno na tréninky. Ono jezdit v tom horku není příjemný. Zima je taky nepříjemná. My máme přes zimu zimní přípravku, sezóna začíná únor březen, přes zimu se připravujeme na sezónu, takže se snažím dělat všechny sporty, chodím běhat, hraju hokej, chodím do posilovny.

V kolika jste začal s cyklistikou?

Všechno to začalo ve 14, kdy jsem nastoupil do Dukly Praha. Do té doby jsem to dělal amatérky s ostatními sporty, od 15 let se věnuju jen cyklistice.

Co se vám na cyklistice líbí?

Na to se ptá hodně lidí (smích). Asi ta soupeřivost. Ale zároveň s klukama v týmu máme hrozně dobrý vztah, je to moje druhá rodina, jelikož spolu trávíme hodně času. V sezóně jsme na soustředění třeba měsíc v kuse. A taky ten pocit vítězství.

Máte to jako placenou práci?

Není to úplně, že bych z toho mohl žít, pořád mi je 19. Kdybych nebydlel u rodičů, tak se asi úplně nezvládnu uživit, ale jsem měsíčně placený.

Máte nějaké sponzory?

Máme týmové. Žádné svoje individuální nesháním. Ta cyklistika není úplně tak v povědomí lidí, minimálně v Čechách je to menší sport než ve světě, nemáme žádné velké závody, jako je Tour de France. Ani tolik profesionálů tady není, jako mají ostatní země. Takže ten rybníček je tady menší než v ostatních sportech.

Je cyklistika nebezpečný sport? Zranil jste se někdy?

Pády k tomu patří. Při tréninku člověk nepadá, ale při závodě jsou hromadné pády běžné. Bez odřenin se to neobejde.

Připravujete si kolo sám?

Máme svoje mechaniky, kteří nám kola připravují.

Máte nějakou zvláštní výživu?

Stravu řeším, ale vyloženě speciální výživu nemám. Jím zdravě samozřejmě, hlídám si příjem, výdej, ale úplně dopodrobna nezabíhám. Snažíme se váhu držet co nejníž, protože každé kilo v kopci je znám. Ale dopřeju si dortík občas. Cukroví taky.

Proč jste si vybral VŠTE?

Na téhle škole studovala moje sestřenice, takže jsem to dostal jako doporučení. Studoval tam i ségry manžel, takže to máme takovou rodinnou školu, všichni s ní byli spokojení.

Baví vás studium?

I ten areál celkově se mi líbí a všichni učitelé jsou hrozně milí, takže s tím nemám žádný problém.

Co byste potom chtěl dělat?

Máme rodinný obchod s cyklistickými potřebami. Vlastně studuju ekonomiku, takže v tomhle ohledu je to pro mě do budoucna dobrý.

Doporučil byste VŠTE jiným sportovcům?

Určitě. Škola se o podporu sportu hodně začala zajímat a doporučil bych ji. Určitě bych ji doporučil všem sportovcům.