Filip Langer

Florbalista Filip Langer má angažmá na 2 roky ve švédském florbalovém týmu FBC Kalmarsund ve městě Kalmar na jihovýchodě Švédska a zároveň studuje bakalářský program Podniková ekonomika na VŠTE. Rozhovor jsme tedy dělali na dálku. Filip by se chtěl zapojit do chodu florbalového týmu VŠTE, což by s jeho zkušenostmi a schopnostmi bylo velkým přínosem pro tým.

Filipe, musíte být opravdu špičkový hráč, když jste získal angažmá ve švédské florbalové lize, která je jedna z nejlepších v Evropě i ve světě. Jak jste se k angažmá dostal?  

Už když jsem byl malý kluk, tak jsem si přál hrát ve Švédsku. Vždycky to byl můj sen, a tak nějak jsem vždycky věřil, že dostat se do Švédska se mi povede. Snažil jsem se vždycky zlepšovat a hledat nové způsoby, jak se posunout. Ať už to bylo v tréninku, stravě nebo celkové péči o tělo. Postupně jsem se propracoval do mužské kategorie. Od té doby se začaly ozývat zahraniční kluby. Mojí prioritou však bylo dokončení střední školy. Když jsem školu dokončil, tak jsem se zamyslel nad nabídkami, které mi přišly, a zvolil jsem právě FBC Kalmarsund, protože mi to přišlo jako nejlepší možná varianta.

Proč právě Švédsko?

Švédská liga je považována za tu nejlepší na světě. A jelikož jsem typ člověka, který se rád posouvá a hledá svoje maximální hranice, tak pro mě Švédsko bylo jasnou variantou. Chci vědět, jak se dokážu prosadit mezi nejlepšími.

 Je angažmá placené?

Ano, na florbale bych dokázal přežít. Nicméně florbal není sport, kterým bych se mohl do budoucna zajistit. Proto jsem se rozhodl pracovat i na své mimosportovní kariéře, která bude následovat po té florbalové. Jsem šťastný, že bych se florbalu mohl věnovat naplno, ale uvědomuji si i tu křehkost tohoto stavu a taky to, že bych po sportovní kariéře chtěl dokázat i něco v profesním životě. Chci osobnostně růst, posouvat se a dále na sobě pracovat nejen po sportovní stránce, ale i po té kariérní. Proto jsem se rozhodl pro studium.

Proč jste si vybral právě VŠTE v Českých Budějovicích a obor Podniková ekonomika? 

Obor jsem si vybral, protože po kariéře bych se rád věnoval podnikání. Věřím, že škola mi může dát potřebný základ, od kterého se budu následně moci odpíchnout. Obecně mi sport a podnikání přijdou v mnoha ohledech podobné. Jak ve sportu, tak v podnikání musí člověk pracovat v týmu, přijímat všechny výzvy a postavit se čelem všem problémům nebo nedostatkům. Zároveň jsem hodně soutěživý typ člověka a díky sportovnímu prostředí mohu soutěžit v podstatě na denní bázi. Po sportovní kariéře bych si toto prostředí chtěl právě vynahradit v podnikání. Na VŠTE se mi moc líbí skvělý informační systém pro studenty, protože o ten se mohu krásně opřít, i když jsem v zahraničí. Zároveň mě zaujal obsah studia. Současně je pro mě ekonomie věda, jejíž pochopení mi může pomoct v chápání spousty věcí okolo mě, a zároveň díky pochopení ekonomie mohu být schopen vnímat věci ve větších souvislostech.

Kdy jste začal s florbalem a proč právě ten?  

S florbalem jsem začal v 7 letech. Začal jsem ho hrát, protože s ním začal i můj bratr a já následoval jeho kroky. Florbal jsem si oblíbil natolik, že mě doteď baví.

Jaké jiné zájmy ještě máte? Máte na ně čas? 

Mezi mé další zájmy patří zdraví, finance, podnikání a ostatní sporty. Toto jsou oblasti, ve kterých se sám vzdělávám a vše rovnou zkouším v praxi. Zároveň v létě, když není sezona, pořádám dětský kemp pro děti a během sezony pracuji na přípravách, abych dětem připravil co nejvíce profesionální zázemí a děti si tak mohly vyzkoušet profesionální podmínky. Zároveň se skrze kemp snažím dětem předat mé florbalové zkušenosti, tipy a rady pro zdravější život, a tedy i lepší sportovní výkon. V neposlední řadě motivovat děti do tréninku a snažit se jim ukázat, že ne všechno přijde hned a potřebuje to čas. Zdraví už řeším poměrně dlouho, protože zastávám názor, že za své zdraví neseme svou vlastní odpovědnost a měli bychom se o něj maximálně starat. Studuji a rovnou na sebe aplikuji různé tipy, rady a studiemi podložené informace pro zdravější život na vícero úrovních. Ať už je to strava, spánek, pohyb, trénink, psychika, vztahy, efektivita. Nejprve jsem řešil zdraví pro lepší sportovní výkon. Teď už to spíše vnímám tak, že lepší sportovní výkon je vedlejší produkt celkové péče o sebe. Zároveň mi osobní správa financí v dnešním světě přijde obzvlášť důležitá, a tak jsem se poslední rok aktivně začal zajímat o to, jak s nimi nakládat, jak je ochraňovat či je plánovat v čase a kam je ukládat, aby neztrácely na hodnotě. V brzké době mě čekají první certifikace od ČNB, abych se mohl věnovat i finančnímu plánování a šíření finanční gramotnosti v Čechách.

Jaký je život ve Švédsku? Schází vám tam něco, co máte doma v Čechách? 

Švédsko mám hodně rád, působil jsem zde již 3 měsíce začátkem roku 2018 a mám k této zemi hezký vztah, protože díky předchozími angažmá jsem se musel v podstatě ze dne na den postavit na vlastní nohy a začít se o sebe starat. Nicméně po sportovní kariéře bych se určitě chtěl vrátit zpět do Česka, protože mám svou rodnou zemi opravdu rád. Občas mi chybí čeština a rodina, ale tím, že je tu se mnou moje přítelkyně, Lucka, se kterou žijeme ve společném bytě a máme stejné zájmy, je to o mnoho jednodušší a určitě jsem tady moc spokojený. 

Narušil sport ve Švédsku Covid? Jsou tam nějaké restrikce? 

Tento rok už je ve Švédsku celkem klid. Restrikce skončily začátkem září a nic se tu už neřeší.

Jak byste sebe popsal jako člena týmu a sportovce?  

Řekl bych o sobě, že jsem pracovitý, cílevědomý a tým je pro mě vždy na prvním místě. Nejhezčí na tom, když mohu hrát nebo pracovat v týmu, je pro mě to, že všechny emoce prožíváte s někým, koho máte opravdu rádi a jste si s nimi hodně blízcí. Vždycky mě hrozně moc těší úspěch, protože to nejkrásnější na tom je, že to máte s kým sdílet. Stejně tak jsou pro mě důležité nezdary, díky kterým se můžete dále posouvat a tým vás vždycky podrží. Myslím, že spíše v těch horších chvílích umím spoluhráče podpořit a přivést pozornost na důležité věci, které se dají ovlivnit.

Jak byste se chtěl zapojit do chodu florbalového týmu VŠTE? 

Určitě bych se rád aktivně zapojil do soutěžních utkání, ale vzhledem k mému vytížení je to spíše nereálné. Nicméně rád se spojím s trenérem a pokusím se předat pár taktických doporučení nebo se zastavit ve škole na trénink. Samozřejmě, pokud na to bude čas.

Jak se vidíte za pár let z pohledu práce a sportu? 

Určitě bych ještě nějaký čas chtěl florbal a práci či studium skloubit dohromady, protože mám to štěstí, že se florbalem mohu živit a zároveň se věnovat i jiným věcem, které mě také baví. Chtěl bych pokračovat v kariéře, jak té florbalové, tak té na finančním trhu a dále se věnovat podnikání. Uvidíme, jak se posunu ve florbale, v osobní kariéře a jak mě florbal bude dále bavit a naplňovat.

Jak se vám daří skloubit sport a studium? Jak vám k tomu škola pomáhá?  

Skloubit se mi to daří. Nejdůležitější v tomto ohledu je časová organizace. Troufnu si říct, že už si čas umím celkem dobře rozplánovat, a hlavně díky tomu se mi daří být produktivní a všechno zvládat. Občas se mi stane, že je toho celkem dost, ale to je asi dobře. Všechno byly moje rozhodnutí a volby, a tak si určitě nebudu stěžovat. 🙂 Škola mi pomáhá moc. Učitelé jsou vstřícní a rychle s nimi mohu komunikovat a plnit si tak své studentské povinnosti. Zároveň si uvědomuji, že se nemám na co vymlouvat a chci všechno zvládnout. Na druhou stranu věřím, že kdyby se něco úplně tak nedařilo, tak mi určitě škola pomůže najít řešení.

Co byste vzkázal budoucím studentům, kteří by chtěli hrát florbal při studiu? 

Ať do toho určitě jdou. Zároveň, ať dokážou najít balanc mezi studiem a sportem, protože to jde a bude se to do budoucna hodit. Florbal je super sport, při kterém je spousta zábavy, a tak volby florbalu určitě nebudou litovat. Občas mám pocit, že se sportovní kluby snaží svoje členy dostat do stavu, kdy neznají nic jiného a jsou na ně kladené neadekvátní nároky. Vždycky bude na studentovi finální volba, ale tahle volba by měla vycházet z vědomých znalostí, a nikoliv z podsouvání jediné pravdy a cesty.

Kdo je váš sportovní idol? 

Mými sportovními idoly jsou Jaromír Jágr, Mika Kohonen a Cristiano Ronaldo. Od každého jsem si vždycky snažil něco vzít, ale zároveň jsem se inspiroval i od dalších sportovců a pro mě inspirativních lidí. Na druhou stranu jsem nikdy úplně nechtěl někoho kopírovat, ba naopak. Inspirovat se, ale vždycky tam přidat něco svého. 🙂

 

Autor fotografie: Per Wiklund