Rozhovor Jiří Kraffer

Bc. Jiří Kraffer je všestranný sportovec, který sbírá úspěchy ve volejbalu. Do povědomí se dostal v týmu českobudějovického Jihostroje, nyní však působí v Kladně, které má přece jen o něco blíže domovu. Na VŠTE vystudoval bakalářský programu Strojírenství a aktuálně pokračuje na inženýra.

Co máte rád na volejbalu?

Volejbal je týmový sport, který je technicky velmi náročný. Dá se v něm výborně kombinovat taktická, technická i silová stránka tohoto sportu, a proto člověk musí být všestranně připraven. Určitě spoustu lidí odradí to, že než je člověk schopný si volejbal slušně zahrát, tak to zabere poměrně hodně času, ale věřím, že to stojí za to.

Jaké bylo angažmá ve VK Jihostroj České Budějovice? Budete s nimi do budoucna ještě spolupracovat?

Na angažmá v Českých Budějovicích vzpomínám jenom v dobrém. Začalo už v mládežnických kategoriích, kdy jsem do Budějovic přišel kvůli volejbalu na střední školu z Plzně. Postupně jsem prošel všemi kategoriemi až do mužského A-týmu, kde jsem strávil 4 sezony a získal s nimi 2 extraligové tituly. Po této době jsem ale cítil, že potřebuji změnu a rozhodl se odejít na hostování do VK Odolena Voda a následně Kladna, kde jsem od letoška oficiálně jejich hráčem. Jestli se do Budějovic ještě někdy vrátím, netuším, ale od září přestupuje do mládežnických kategorií Jihostroje v mých stopách můj mladší bratr, takže jméno Kraffer bude v Jihostroji i nadále.

Proč jste si vybral zrovna Kladno?

Kladno se mi líbilo jejich přístupem k volejbalu, a také samozřejmě tím, že každý rok mají ambice bojovat o vrchní příčky v tabulce. Výborná je i poloha, která je kousek od Prahy a kousek to mám i domů do Plzně (Dobřan).

Kolikátý tým jste již vystřídal a není střídání angažmá náročné?

Počítám-li mužské kategorie, tak jsou to tři týmy. Jihostroj Č. Budějovice, Odolena Voda a Kladno. Samozřejmě stěhování není úplně můj koníček, ale kromě jednoho roku v Odolené Vodě jsou další angažmá vždy dlouhodobějšího rázu, takže v tom žádný velký problém nevidím.

Přijme vás nový tým vždy dobře?

Musím zaklepat, ale zatím jsem nikde žádný problém neměl. Česká republika a obzvláště volejbalová komunita je celkem malá, tudíž člověk spoustu lidí z ostatních týmů zná, takže ty začátky jsou o to jednodušší.

Jak to nyní děláte se studiem? Dojíždíte pravidelně mezi Kladnem/Budějovicemi?

S dojížděním je to složitější. Přeci jenom jak z Kladna, tak před tím z O. Vody to už je to do Budějovic skoro 200 km, a to se s dvoufázovými tréninky kombinuje blbě. Takže se většinu věcí snažím řešit online a do školy dojíždět jen v nejnutnějších případech. Bakalářské studium jsem naštěstí stačil dokončit ještě během angažmá v Budějovicích, takže to bylo podstatně jednodušší.

V jednom rozhovoru jste řekl, že chcete hrát, dokud vás to bude bavit. Na jak dlouho to ještě vidíte?

Tohle samozřejmě stále platí, ale asi vám na tuto otázku teď nedokáži odpovědět, protože to sám nevím. Může to přijít za rok, nebo za deset let, zatím mě to pořád baví, a to je pro mě hlavní.

Plánujete změnit prostředí, až doděláte školu? Třeba angažmá v zahraničí?

Na Kladně jsem podepsaný ještě na další dva roky a pak budu opět řešit, co dál. Jsem tady spokojený, takže se nikam neženu, ale i pro nějakou životní zkušenost by bylo fajn si zahraniční angažmá někdy vyzkoušet.

Jak probíhají vaše tréninky?

Většina dní vypadá tak, že dopoledne se dělá posilovna a kondice a odpoledne probíhají volejbalové tréninky a regenerace.

Kolik času sportem týdně strávíte?

Přesně spočítané to nemám, ale řekl bych, že tak kolem dvaceti hodin tréninků a hraní a pak samozřejmě video porady, regenerace, cestování atd… Jediný volný den většinou máme v neděli 😊

Jak se to dá skloubit se studiem?

Když bych hodnotil dobu, kdy jsem hrál i studoval v Budějovicích, tak to šlo skloubit celkem dobře. Ráno jsem jel do školy třeba na jednu hodinu, pak jsem odjel na dopolední trénink, po obědě se do školy vrátil a pak zase odjel na odpolední trénink. Takhle na dálku je to podstatně složitější.

Vychází vám škola vstříc?

Určitě. Vždy jsem dostal individuální plán, tak abych neměl problémy kvůli absenci, a i většina učitelů má pochopení.

Jaká byla praxe v Boschi? Líbila by se vám v budoucnu taková práce?

Praxe byla určitě přínosná. Já s Boschem navázal spolupráci ještě před povinnou školní praxí a strávil tam zhruba rok a určitě mi to ukázalo, jak funguje práce ve velkém korporátu a klidně bych se tam v budoucnu rád vrátil.

Posledně jste zmínil, že se věnujete pasivním domům, zateplování, izolací a těsnění budov. Stále vás tenhle obor láká i do budoucna, nebo se chcete věnovat ještě něčemu jinému?

Tento obor je pro mě stále zajímavý a chvíli jsem ho i na VŠTE studoval, ale nakonec jsem se vrátil zpět k oboru, ze kterého už mám bakalářský titul, a to je strojírenství, ale opravdu teď nedokážu říci, jakou cestou půjdu až s volejbalem skončím.

Máte ještě jiné zájmy kromě volejbalu?

Určitě mám. Mám rád všechny možné další sporty, takže se v naší mimosezoně snažím všechno dohnat. Mám psa, rád se jedu projet na motorce a nově jsem si udělal barber kurz, takže teď ve volném čase i stříhám 😊