Jonáš Kešnar – plavání

Jedním z klientů Bezbariérového centra VŠTE je Jonáš Kešnar z Jindřichova Hradce, který se narodil bez předloktí pravé ruky. To mu nyní v případě potřeby nahrazuje bionická ruka, se kterou zvládne dělat každodenní činnosti.

Životu bez ruky se však přizpůsobil, a to tak dobře, že se stal úspěšným plavcem a po zásluze byl vyhlášen Nejúspěšnějším sportovcem Jindřichohradecka 2021. Plavání se začal věnovat již jako pětiletý a od té doby, co se dostal pod křídla trenéra Jana Šimka, trénuje spolu se sportovci bez handicapu.

V roce 2017 absolvoval první velké závody – mistrovství juniorů v Janově. A přišly první úspěchy: 1. místo 400 metrů kraul, 2. místo 200 metrů polohový závod a třikrát třetí místo na 100 metrů ve volném stylu, znaku a motýlku. O rok později následovalo mistrovství Evropy dospělých v Dublinu, kde splnil limit na mistrovství světa, které bylo v roce 2019 v Londýně. Odsud si odvezl 6. příčku v polohovém závodě na 200 metrů a zároveň splnil limit pro účast na paralympiádě v Tokiu.

Jeho zatím největším úspěchem bylo 5. místo v polohovém závodě na 200 metrů z paralympiády v Tokiu v roce 2021. Student oboru Podniková ekonomika na VŠTE v Českých Budějovicích míří ještě výš, a to na zlato na příští paralympiádě. Jak je vidět, handicap Jonáše ve sportu ani ve studiu neomezuje, naopak. Jeho úspěchy inspirují i ostatní.