Šachová akademie VŠTE slaví skvělé úspěchy v soutěžích

Divizní turnaje skončily pro Šachovou akademii VŠTE nesporným úspěch. Družstvo ŠA VŠTE získalo druhé místo v posledním kole 1. divize. Posledními koly skončilo také Mistrovství České republiky mládeže pro rok 2022. Z obou míst přivezli reprezentanti Šachové akademie VŠTE medaile: v Luhačovicích získal stříbrnou medaili Daniel Pražák v kategorii H14 (chlapci do 14 let), ve Špindlerově Mlýně získala bronzové medaile Martina Šťastná v kategorii juniorek do 18 a do 20 let. Blahopřejeme!

V posledním kole 1. divize hrálo družstvo ŠA VŠTE o druhé místo v tabulce s ČZ Strakonice. Přesto, že bylo o co hrát, oběma družstvům chyběli shodně 4 hráči základní sestavy. Soupeř měl ratingově navrch na šesti šachovnicích, my na dvou. Do zápasu jsme nastoupili v sestavě Dan Pražák, Petr Kukla, Matyáš Hosnedl, Martin Novák, Jakub, Šimon Šimůnek, Martina Šťastná a Štěpán Drda. Pro zajímavost: věkový průměr našeho družstva v tomto utkání byl 18,75 roku a nejmladší hráč (14 let) hrál na 1. šachovnici! V zajímavém zápase zapsal první bod po krásné partii Matyáš. Když vyhráli i Honza a Martin, bylo možné povolit přijmout nabídky na remízy, které v podání Dana, Petra, Jakuba a Štěpána rozhodli o výhře našeho družstva 5:3. Všem hráčům patří dík za odpovědný přístup.

Spokojenost je rovněž s udržením jednoho družstva v 2. divizi. Vzhledem k problémům kapitána družstva ŠA B, vyvolaných přístupem některých hráčů k utkáním, se jeví sestup do nižší soutěže jako nevyhnutelný. Nesporným přínosem účinkování dvou družstev v 2. divizi bylo to, že mnoho mladých hráčů dostalo příležitost zahrát si v soutěži proti silnějším soupeřům.

Mistrovství České republiky mládeže 2022 skončilo posledními koly v Luhačovicích a Špindlerově Mlýně. Reprezentanti Šachové akademie VŠTE získali stříbrnou medaili (Daniel Pražák v kategorii H14 a bronz (Martina Šťastná v kategorii juniorek do 18 a do 20 let).

V Luhačovicích v posledním kole Dan remizoval a ziskem 7/9 zůstal půl bodu za vítězem Tadeášem Hladkým (Jezdci Jundrov) a celý bod před Karlem Brožkou (2222 Sk Polabiny). Druhé místo je zaslouženým úspěchem.

Ve Špindlerově Mlýně v posledním kole Martina zvítězila nad celkově druhou hráčkou a ziskem 5,5/9 vybojovala 3. místo v kategorii do 18 let a stejné místo v kat. do 20 let. Oficiální trenérka na MČR juniorek IM Zuzana Hagarová ohodnotila hru Martiny takto: „Martina hraje zajímavé a vynalézavé šachy. Prokázala také velice odolnou nervovou soustavu, když dokázala zakončit turnaj výhrou po předchozím nešťastném překročení času v 8. kole ve vyhrané pozici. Obdivuhodné!“