Jiří Kampas

Jiří Kampas studuje program Pozemní stavby a reprezentoval naši školu na Akademickém MČR Gladiator Race.

Co byste řekl o Akademickém MČR?

Je to závod pro studenty vysokých škol, jednou za 2 roky. Jsou tam přizvaní všichni studenti VŠ a je to přímo kategorie pro ně. Ale bere se to společně s Gladiator Race a výsledky jsou pak rozdělené.

Pokolikáté jste závodil v Gladiator Race?

Poprvé 😊 Už jsem se o to zajímal dřív, o překážkové závody. Teď to bylo zdarma a chtěli tam jet i moji kamarádi a bráchové, takže přes ně jsem se tam dostal. Bráchovi to nabídli v Jihlavě na strojárně, on je tam průkopník vysokoškolského sportu na škole.

Jaké to na závodech bylo?

Když jsme tam přijeli, měli jsme smíšené pocity, byla to obrovská trať. Překážky samostatně vypadaly jednoduché, ale dohromady s tím během je to záhul. Když přiběhnete zadýchaný a zpocený k překážce, je těžké se koncentrovat. Na skoro každé druhé překážce jsem musel dělat handicap, který se dělá, když překážku nesplníte. Hned po dvou překážkách jsem byl vyšťavený. Vypadá to lehčí, než to je. Kamarád se tam dokonce zranil v průchodu řekou. Byly tam obrovské kameny, uklouzla mu noha, rozříznul si stehno, ale celé to doběhl.

Jaké jsou tam další překážky?

Překážek bylo 28 a závod byl dlouhý 4,8 km. Já jsem si říkal, že to dám, ale měl jsem co dělat. Nezdá se to, ale na každé překážce člověk ztratí strašně moc sil. Je tam třeba big wall – přelezení zdi. Vyzkoušel jsem si to před závodem a bylo to v pohodě, ale během závodu je člověk tak utahaný, že jsem na to sotva vyskočil. Další disciplíny jsou třeba skok na lano, mlácení kladivem do pneumatiky, která se má přesunout za nějakou čáru a zpátky. Člověka to vysílí. Další byly zavěšené body, kterých se člověk musí držet a přeručkovat. Na konci tam byly překážky na balanc, natažená guma mezi stromy. Pak taky chůdy. Ty jsem si myslel, že nezvládnu, ale měl jsem dobrou techniku, tak jsem to dal napoprvé. U některých překážek byl těžký handicap, těžší než ta překážka.

Zní to náročně, ale také zábavně…

Je to zábavné, hlavně pro diváky. Jdou v průběhu trasy a vidí, jak si s těmi překážkami závodníci různě poradí, kreativita závodníků je zajímavá. Většina překážek je stejná pro děti i dospělé a je zajímavé vidět, jak si s tím poradí děti a pak dospělí. Na konci byla poslední přednáška ice baby (káď plná ledové vody, kam přisypávali sníh), člověk tím musel prolézt, aby se dostal dál. To bylo osvěžující. Některé ty překážky byly fajn, některé byly těžší, než jsem čekal.

A půjdete závodit i příště?

Chci do toho jít příště znova, do toho akademického závodu, protože tam jsou stejně staří sportovci.

Jak jste se na závod připravoval?

Běhal jsem obden nebo denně, dvakrát až třikrát týdně jsem chodil do posilovny. Na webu závodu byl návod, jak se na překážky připravit. Ale když nemá člověk ty překážky doma, tak se nemůže připravit pořádně. Celkem je jich přes 100 a pokaždé vyberou do závodu jiné. Člověk musí být všestranně připravený. Zaskočil mě třeba memory test v půlce závodu, kde vám ukázali šestimístný kód a za 6 překážek jste ho museli zopakovat. S bráchou jsme si to opakovali spolu, takže nám to pomohlo, ale spousta lidí na to nadávala. Ale za mě to bylo docela zpestření.

Jak se vám tedy závod nakonec povedl?

Skončil jsem ve své kategorii na 25. místě. Já to považuju za úspěch, protože jsem na druhé překážce nepochopil pravidla a zdržel jsem se tam 2 minuty a vyčerpal jsem se. Čekal jsem, že dopadnu hůř, ale skončil jsem v první třetině. Bráchové (mám dva a oba závodili se mnou) skončili jeden přede mnou a jeden za mnou 🙂

Děláte i jiný sport?

Hrával jsem do juniorky hokej za HK Velké Meziříčí plus Žďár nad Sázavou, potom jsem si zranil koleno, tak jsem na rok přestal a teď už hraju jen rekreačně. Rekreačně hraju, co se naskytne. Teď mě chytlo lezení.  

Proč jste si ke studiu vybral VŠTE?

Jelikož jsem byl na střední na stavárně, tak jsem šel na vysokou stavební, protože mi to dávalo největší smysl. A potom jsem hledal brigádu, protože jsem potřeboval praxi a během covidu se mi ozvali z firmy Zenkl CB s.r.o. Pracuji tam jako projektant dopravních staveb.

Jak dlouho jste už na VŠTE?

Jsem tu čtvrtý rok, ale teprve dělám bakaláře, jsem takový věčný student 😊 Chci to dodělat, protože titul potřebuju i v práci. V projekční firmě se titul hodí a nikdy nevím, co dostanu za pracovní nabídku.

Odkud jste?

Pocházím z Vysočiny, z Velkého Meziříčí, z vesnice Lavičky. Teď tady mám byt v pronájmu. V Jihlavě jsem byl na střední. Potom jsem si podal přihlášky do Brna a do Budějovic. Ještě, že jsem šel sem, protože kamarádi, co šli do Brna, to nedodělali. Tam nemají takové časové možnosti, aby mohli při škole sportovat. Tady je víc termínů na zkoušky. Obecně všichni studenti mají ty možnosti opravných zkoušek a sportovci mají navíc individuální plán.