Eliška Hrubá – fotbal

Co studujete na VŠTE a proč jste si školu vybrala?

Studuju Technologii a řízení dopravy. Doporučila mi to Adéla Kubičková, moje spoluhráčka z Dynama. Líbí se mi přístup učitelů. Předtím jsem studovala na záchranáře na Zdravotně-sociální fakultě. Chtěla jsem dělat záchranáře, ale přístup učitelů tam byl tak hrozný, že jsem šla raději sem. A zatím mě to baví.

Co byste chtěla dělat potom?

Ještě nevím. Něco, co bude akční. Fotbalem se asi živit nebudu, takže něco, kde nebudu mít nudu, jednotvárnost. Třeba u armády, u policie, něco takového. V armádě mám známé a je tam jednodušší projít psychotesty než u policie.

Kde hrajete fotbal?

V Dynamu hraju v ženském týmu, který jsme založili, teď to bude třetí nebo čtvrtá sezóna. My jsme měli ženský tým v Třeboni, ale tam nás nechtěli pustit do vyšší ligy, tak jsme hledali jiný klub, který by si pod sebe vzal ženský tým. Dostali jsem nabídku od Dynama, zapsali jsme si tým a bylo to.

Kolik vás teď je?

Jen 14, 15. Je to nic moc. V Dynamu ale jsou i dorostenky (do 15, 16 let). Až budou mít věk, budou moct jít k nám. Hrajou i starší ženy, mívali jsme brankářku, které bylo okolo 40 let. I v ostatních týmech jsou tam ženy okolo 40 let. Je to trochu divné, jsou starší než moje mamka.

Jakou hrajete ligu?

Hrajeme divizi a teď postoupíme do 3. ligy.

Hrála jste dříve v klučičím týmu?

My hrajeme čistě ženskou ligu. Holka může hrát asi do 19 let s klukama, ale s tím, že musí mít potvrzení od ostatních týmů, že tam může hrát. Já jsem hrála do 15 let s klukama.

Jaké to bylo?

Jiné. Je lepší jít už od žákyň do ženského týmu. Kluci na to koukají jinak, že nemůžou jít naplno do holky. Holka je pořád nedoceněná.

Stíháte školu?

Já jsem si teď dělala rozvrh a mám to tak, že každý den stíhám tréninky, máme je až v půl šesté, takže to stíhám. Trénink máme pondělí, středa, pátek.

Je to náročné?

Když se nám zruší trénink a máme volný den, je to fajn. Někdy máme víkendy volné, ale většinou máme o víkendu zápas.

Dojíždíte na zápasy daleko?

Teď tam máme nejdál Klatovy, Domažlice. Většinou jsou to týmy z Jižních Čech.

Jezdí s vámi rodiče?

Nejezdí, nebaví je to 😊 Už tuhle ligu hrajeme docela dlouho. Hrajeme proti týmům, kde jich přijede třeba jen 8 na zápas, tak na to už je nebaví koukat. Je to takové nezáživné. Ale říkám jim, ať jezdí. Když hrajeme doma, tak většinou se jdou podívat.

Je ženský fotbal méně agresivní než mužský?

Někdo má skrytou agresivitu, vybíjí si to. Nějaká ta sprostá slova se řeknou, ale že bychom to říkaly pořád, to ne, spíš to říkáme samy sobě. Kluci jsou víc techničtí hráči, ženy jdou víc do těla.

A stalo se vám už něco?

Zatím se mi v zápase nic nestalo, ale na tréninku se mi podařilo podvrhnout a natáhnout kotník a natrhnout si vaz v kotníku. Ty vazy jsou blbý, to už je navždy. A hlavně kolena. Myslím, že ve 30 budu chodit o berlích 😊

Proč je to na kolena tak náročné?

Od ledna trénujeme na umělce a ta je fakt tvrdá. Kvůli počasí je někdy terén zhoršený, a proto je to ještě větší zátěž. Takže kvůli tomu terénu je to náročné, spíš než kvůli pohybům.

Kdy jste začala s fotbalem a proč právě ten?

Vždycky mě to k tomu táhlo, už na základce. Vždycky jsem se přidala ke klukům, když šli hrát. Je to sranda, kolik her se s tím dá vymyslet. Pak jsem začala chodit na tréninky v Úsilném. Kamarádka mě donutila jít na jeden trénink a hned jsem začala hrát.

Jak se na vás dívají jako na dívku, která hraje fotbal?

Spíš se řekne – tyjo, ona hraje fotbal. Často se to nevidí. Kluci byli rádi, že jsem hrála, bavilo je, že je to jiné. Když koukáme na fotbalové zápasy společně s klukama, je to pro ně divné, ale příjemně. Nejsou zvyklí bavit se o sportu s holkou, která tomu rozumí. 

Kdy začíná fotbalová sezóna?

Je to rozdělené na dvě části, první polovina se hraje od září do listopadu, druhá začíná koncem března. S každým týmem hrajeme dva zápasy – jeden doma a jeden u nich.

Jaký pro vás bude přechod do vyšší ligy?

Poznáme nové týmy, nové hráčky, podíváme se někam jinam. Těšíme se na to. 

Vidím, že máte umělé nehty. Je to běžné, že fotbalistky chtějí dobře vypadat?

Všimla jsem si, že v těch nejlepších soutěžích jsou holky hodně nalíčené. Při zápase se chceme líbit, máme tam fotografa, tak chceme mít pěkné fotky 🙂 Ale jsou dva druhy holek – čistě sportovní a druhé, které se líčí.  

Jaké další koníčky máte?

Chodím do fitka. Na víc není čas. Chodíme do fitka spolu s Adélou, to je fajn. Tam si vždycky řekneme drby, jdeme na pás, abychom měly fyzičku.

Nestačí vám trénink třikrát týdně, abyste měli fyzičku?

Máme fyzičku, ale člověk, když se chce zlepšovat, pořád musí dělat něco navíc. Myslím, že je lepší pořád dělat něco mimo trénink a zlepšovat se.

Máte i nějakou speciální stravu?

Snažím se jíst zdravě, ale že bych měla nějaké speciální vitamíny na klouby, to vůbec.

Jak je to v ženském fotbalu s faulováním?

Já jsem ještě nedostala červenou kartu. Mám asi jenom jednu žlutou kartu, a to byl můj první zápas, co jsem hrála s klukama. Byla jsem hodně nemotorná, nic mě nenaučili, protože u kluků jsou zvyklí, že umí kopnout do míče. Naběhla jsem tam a hned jsem dostala žlutou kartu. Ale od té doby nic. Ale je to různé. Některé týmy jsou známé svou agresivitou, faulují hodně. Mají většinou své vlastní rozhodčí a ti nepískají. Někdy je to hodně nepříjemné.